A mindennapi stressz kedvezőtlenül hat az egészségre, a különböző szerveink működésére, feszültté teszi az izmokat, ami fájdalmakhoz vezet. A feszült állapot megszüntetésében, a fájdalom enyhítésében, az egészség helyreállításában nagy segítségre lehet a svéd masszázs. A svéd masszázs fokozza a véráramlást, elősegítve a szervezet oxigénellátását, és a méreganyagok kiürülését. Segíti az izmok regenerálódását, lerövidíti, csökkenti az izomláz tüneteit, meggyorsítja a tejsav, húgysav és egyéb anyagcsere hulladékok távozását a szövetekből. A svéd masszázs anélkül fokozza a vérkeringést, hogy növelné a szív terhelését. A szalagok és inak hajlékonyabbá és rugalmasabbá válnak. Serkenti, megfiatalítja a bőrt, csillapítja az idegeket, csökkenti a stressz káros hatásait. Egyszerre pihentető és frissítő hatású. A svéd masszázs kezelés során a terapeuta több technikát, fogást alkalmaz.

Mire jó a svéd masszázs?

Stresszoldás, lazítás
Görcsoldás
Fájdalomcsillapítás
A bőr, a keringés, a nyirokrendszer állapotának javítása
Általános közérzetjavítás
Krónikus fáradtság ellen
A teljesítőképesség fokozása, az izmok állapotának javítása
Baleset, műtét utáni rehabilitáció
A mozgásbeszűkülések kezelése
Egyes fejfájások kezelése
Pszichoszomatikus eredetű panaszok (görcsök, emésztési problémák) kezelése
Krónikus gyulladások
Ortopédiai megbetegedések kezelése (pl. lúdtalp, discopathiák, csípőficam)
Reumatológiai megbetegedések kezelése (pl. PHS, Bechterew-kór, lumbágó, isiász, arthrosisok)
Belgyógyászati megbetegedések kezelése (pl. székrekedés, tüdőgyulladás, keringési zavarok)
Ideggyógyászati megbetegedések rehabilitációja (pl. stroke utáni állapot, paresis, trigeminus neuralgia)
Végtagödéma kezelése
Betegségek, állapotromlás megelőzése (pl. tartósan fekvő betegnél a tüdőgyulladás és az izomsorvadás megelőzése, vagy gipszelt végtagnál a gipsz alatti izmok sorvadása ellen a konszenzuális hatás révén.

 

 

A masszázskezelés kiváló élénkítő, frissítő hatással lehet szervezetünkre fizikai, illetve szellemi fáradtság esetén egyaránt. A frissítő masszázs olyan egészséges serkentőszer lehet, mely felér egy hideg zuhannyal. A masszírozás ugyanis az egész testünkre hatással van, a legmélyebb szövetrétegekig is eljut. Az idegrendszer a megfelelő, erőteljes masszázsfogások hatására aktivizálja a szervezetet, a belső erőinket. Rövid idő alatt új energiával tölt fel, miközben oldottá és rugalmassá teszi a testet. A lelki eredetű problémák elillannak, könnyeddé és felszabadulttá válunk. A frissítő masszázskezelés fokozza a vér és nyirokerek keringését, megváltozik a vérnyomás, és a pulzusszám. A fáradtság fokozatosan eltűnik, visszatér a test frissessége nő az aktivitás és a koncentrációképesség.
Egy frissítő masszázs jól beilleszthető a napirendünkbe. A néhány perces rövid masszírozáshoz nem kell feltétlenül levetkőzni, így akár a munkahelyen is végezhető.
A frissítő masszázskezelés hatékonyságát azonban fokozni lehet különböző serkentő, stimuláló hatású illóolajokat tartalmazó masszázsolajjal.

Egy kellemes masszázs nem csak a fáradt izmainkat lazítja el, hanem a feszült idegrendszerünket is megnyugtatja, csökkenti a szorongást.
A masszírozás idegrendszere gyakorolt nyugtató, stresszoldó hatását mindenekelőtt kezünk melege, a kifejtett nyomás és az érintés ingere váltja ki. A bőr gyógyító energiákat közvetít, a felületén található idegvégződések érzékelik a bőrt érő ingereket, melyeket az idegpályákon keresztül a központi idegrendszerbe juttat. Az agy feldolgozza a kapott ingereket, majd a továbbküldi a különböző testrészekhez, szervekhez.
A masszázs során alkalmazott fogások a kezelés célja szerint serkentik vagy nyugtatják
az idegrendszert. Masszázs segítségével tehát csökkenthető a feszültség az idegesség, megszabadulhatunk stressz okozta tünetektől. Pihenteti és regenerálja a szervezetet, simogatja a lelket, a biztonság és gondoskodás érzését nyújtja. Nyugtató, stresszoldó hatása mellett a masszázs a betegségek, panaszok kialakulásának is elejét veszi.
A kellemes légkörben, aromás olajokkal végzett kezelés igazán pihentető élményt nyújthat. Az idegrendszer nyugalmi állapotba kerül, a mély légzés elősegíti a belső feszültségek oldódását, a negatív gondolatok elűzését.
Egy kellemes, nyugtató masszázs hatására a test és a lélek megszabadul a hétköznapi feszültségektől, a fáradtság érzésétől. Hatására enyhül a bánat és a szorongás érzése is.

Azt gondolhatnánk, hogy a mézes masszázs új keletű dolog, pedig már több száz éve alkalmazzák az orosz, a kínai és tibeti népi gyógyászatban. A mézmasszázs nem csak a testre, a lélekre is jótékonyan hat. A régi kínai gyógyítás szerint az életenergia, a csí akadálytalan áramlása az egészség feltétele, és ha valahol ez az áramlás a test bármely részében korlátba ütközik, az betegség kialakulásához vezet. A mézmasszázs segít ezt az áramlást folyamatossá tenni, így biztosítja az energia továbbhaladását.
mézes masszázs
A hagyományos technikáktól eltérően ebben nem lelhetők fel a szokásos masszázselemek, mint pl. a simítás vagy a gyúrás. A mézes masszázs folyamán a páciens bőrére – főként a hátra – tiszta mézet folyatnak, és szétkenik rajta. A masszőr a méz ragacsosságát kihasználva képes kvázi felemelni a bőrt úgy, hogy egész tenyerét ráteszi az alany bőrére, majd felemeli. Az így keletkező vákuum vérbőséget okoz, segíti a salakanyagok távozását a szervezetből és a letapadt izmok fellazítását. Amikor a méz kezd elszíneződni, letörlik, majd újabb adagot tesznek a bőrre, és folytatják a műveletet. A száradás következtében a „paskolás” kicsit fájdalmas, de érdemes elviselni, már csak a fantasztikus hatás miatt is.
A kezelés során a méz vitamin-, enzim- és ásványianyag-tartalma bejut a bőrbe, ami nemcsak táplálja azt, de gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású is. A masszázs ideje kb. 30 perc, jótékony hatása akár két hétig is kitart.


Ajánlott:
- gerinc- és ízületi problémákra,
-nyak, váll- és hát fájdalmakra,
-reumás panaszokra,
-hólyagbántalmakra,
-migrénes- és neuralgiás (idegi) fájdalmakra,
-visszatérő fertőzésekre,
-krónikus kimerültségre és depresszióra.
Nem ajánlott:
-bőrpanaszok,
-fekélyes bőr,
-a testben lévő gyulladások esetén

A csokoládé számos értékes tápanyagot (vitamint, ásványi anyagot, polifenolt) tartalmaz – miért is ne használnánk fel ezek hatását a szépészet világában is? A csokoládéval történő masszázs során nem kell attól félnünk, hogy meghízunk tőle – feltéve, hogy a csoki a testünkön marad, és nem kezdjük el belsőleg is alkalmazni a masszázs folyamán.
csokoládés masszázs
A csokis masszázs a klasszikus masszázselemekkel (simítás, gyúrás, dögönyözés és ütögetés) operál, de a bőrt hidratáló krém vagy olaj helyett 100%-os kakaótartalmú fekete csokival masszírozzák, melynek kóstolgatása sajnos már csak azért sem ajánlott, mert nagyon keserű. A masszázs kortól és nemtől függetlenül igénybe vehető, időtartama általában 60 percig terjed.
A csokoládé a benne lévő anyagoknak köszönhetően puhítja, tonizálja, hidratálja és revitalizálja a bőrt, valamint késlelteti az öregedést. A kezelés nem csak testünknek, de lelkünknek is éppúgy használ, a csoki hatására ugyanis endorfin, vagyis boldogsághormon termelődik, így a kezelés után sokkal kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak és pihentebbek leszünk.


Ajánlott:
-stresszes munkát végzőknek,
-száraz bőrre,
-depresszióra,
-rossz közérzetre,
-sok kávét fogyasztónak,
-magas vérnyomásra.
Nem ajánlott:
-aknés bőrre,
-ekcémásoknak,
-lázas, fertőző betegség esetén,
-gyulladásra hajlamos személyeknek.

Ma Magyarországon az az elterjedt nézet, hogy a várandósság idején nem szabad masszírozni. A masszázsnak valóban lehetnek veszélyei ebben az időszakban, ezért különleges figyelmet és tudást igényel a masszőrtől. Ha tudja, hogy mikor, melyik területen, hogyan kell dolgoznia, akkor ezek a veszélyek elkerülhetőek. Sőt, a masszázsnak gyógyító, fájdalomcsillapító, relaxáló és közérzetjavító hatása lehet ilyenkor. Mindezekre sok kismamának szüksége is van.

A masszőr feladata, hogy hormonális hatásra a szövetekben felgyülemlett víz mennyiségét jó irányba befolyásolja. A pocak növekedésével megváltozik a test statikai állapota. Elsősorban a felső-háti szakasz és a derék tájéka van kitéve fokozott terhelésnek. Elengedhetetlen, hogy a masszőr oldja az itt kialakult izomcsomókat, és ezzel csillapítsa a fájdalmat. A várandósság utolsó harmadában abban is segíthet a kismama masszázs, hogy a test megfelelően felkészülhessen a szülésre a medence- és keresztcsonti terület megfelelő tágulásával.
Speciális kismama masszázs két gyógymasszázs fajtából áll. A lábakon és a karokon nyirokmasszázzsal dolgozom, a háton pedig svédmasszázzsal.
A várandósság három szakasza különböző masszázsfogásokat igényel. Az izomzat aktuális állapota is befolyásolja, hogy mikor milyen módszereket alkalmazhatok.
Tapasztalatom, hogy ebben az időszakban nemcsak a testnek, hanem a léleknek is szüksége van támogatásra.

A test nagyon pontosan jelzi, hogy mire van szüksége. Mindenki bátran hagyatkozhat ezekre a jelzésekre amikor eldönti, hogy milyen rendszerességgel igényli a masszázst. Vannak, akiknek csak egy-egy találkozásra van szükségük, és vannak, akiknél a várandósság teljes idejét kísérem a masszázzsal.

A masszázs hasznos mindenkinek bármelyik életkorban (ha nincs korlátozás egészségügyi okok) A bőr simogatása, gyengéd paskolgatása pozitív érzelmeket okoz, ami nélkülözhetetlen a gyermek számára.
A tradicionális gyermek masszázs 2 és 12 év közöttieknek javasolt, ez egy alacsony intenzitású, és különösen lágy technika. Jótékony hatással van a gyermek fizikai és érzelmi állapotára. Pozitív hatást gyakorol az immun, ideg-, keringési rendszerre, a csontokra és az emésztőrendszerre. A fő hatása a thai olajos gyermek masszázsnak nyugtató, így elsősorban akkor javasoljuk, ha nagyon mozgékony a gyermek.
Az eljárás során csak természetes baba olajokat használnak, a gyermek bőrének védelme érdekében.
A gyerekeket kezelő masszőr, figyelembe veszi a gyermek igényeit, személyiségét, minden korban. A gyerekek különböző módon reagálnak a masszázsra. De ha a gyerek nem akarja elengedni a szüleit, az anya vagy az apa jelen lehet.


ELLENJAVALLATOK:

Szív és az érrendzseri betegségek
Vesebetegség és a máj problémák
Törékeny csontok
Tumorok
Magas hőmérséklet és láz
Tuberkulózis
Gennyes kiütés
Sérv